Alapelvek

Loren Cordain, a paleolit diéta kidolgozója azt javasolja, hogy az ideális paleo étrend kövesse az ősember étkezési szokásait. Ennek következtében a paleolit diétával csökkenthető a szívroham kialakulásának kockázata, a rák, a csontritkulás megelőzhető és más betegségek is messze el fognak minket kerülni. A paleolit diétában csak annyira kell figyelni, hogy az ősi vadászó-gyűjtögető társadalmak étkezési szokásaira összpontosítsunk.

paleo

Együnk sok sovány húst

Az ősember olyan állatok húsát fogyasztotta, melyek otthonához közel éltek. Ezért tehát nekünk is olyan húsokat érdemes fogyasztani, melyeknek a közeli területek a természetes élőhelyei: fogyaszthatunk marhahúst, vadat és baromfit is, valamint halat. Cordain és Bruce Watkins, a Purdue Egyetem professzorai megállapították, hogy a kőkorszakban a húsok nagy arányban tartalmaztak esszenciális omega-3 zsírsavakat, mivel az állatok fűvel táplálkoztak. Ezért is fontos, hogy megfelelő forrásból szerezzük be húsainkat, mert a hizlalókból kikerült marhák bizony sosem láttak füvet. Az esszenciális zsírsavak azonban létfontosságúak a koleszterinszint csökkentésében. A paleo étrend arra ösztönöz, hogy sok sovány húst fogyasszunk, például szárnyast vagy halakat.

Kerüljük a keményítőt

Sok tekintetben a paleo étrend nem más, mint egy alacsony szénhidráttartalmú étrend, ahol a hangsúly jóval inkább a fehérjén, mint a szénhidráton van. A paleo diéta során bármilyen zöldséget fogyaszthatunk, amíg azokban nincs sok keményítő. A babot, a kukoricát, a burgonyát ezért érdemes elkerülni. Cordain szerint ezeket az élelmiszereket az emberek a mezőgazdaság felfedezése után kezdték el termeszteni, így emésztőrendszerünk még nem tudott alkalmazkodni hozzá. Éppen ezért a paleo életmódban nincsen rizs, búza, árpa, zab és más magvak és gabonafélék sem. A paleo követői éppen ezért nem esznek kenyeret sem. 

A tejtermékekről

A sajtok, a fagylalt, a tej, a vaj és más tejtermékek nem képezik részét a paleolit diétának. Ezek a tételek nem voltak jelen az ember életében, amíg nem kezdte el háziasítani az állatokat. A kalciumot nem a tejből, hanem az állatok puha csontjaiból és a zöldségek leveleiből pótolták.

Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket

A paleo étrendben tiltottak az olyan feldolgozott élelmiszerek, mint a szószok, a szalonna, a kolbász, az üdítők, az édességek és a sütőipari termékek. Az ősember csak minimálisan feldolgozott élelmiszereket fogyasztott, melyeket természetes formában megtalált az élőhelyén. Nem használt tartósítószereket és adalékokat sem.

Paleolit táplálkozás kellékei

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem

Paleolit Xilit 1kg

Paleolit Xilit 1kg

Édesítő hatása megegyezik a cukoréval, ám alacsony glikémiás indexének köszönhetően csak minimális inzulinválaszt vált ki a szervezetben. Hő hatására sem veszti el édes ízét, ezért használható sütéshez és főzéshez is.

Ár: 2695 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!