Paleolit diéta

Alapelvek

(0/0)

Loren Cordain, a paleolit diéta kidolgozója azt javasolja, hogy az ideális paleo étrend kövesse az ősember étkezési szokásait. Ennek következtében a paleolit diétával csökkenthető a szívroham kialakulásának kockázata, a rák, a csontritkulás megelőzhető és más betegségek is messze el fognak minket kerülni. A paleolit diétában csak annyira kell figyelni, hogy az ősi vadászó-gyűjtögető társadalmak étkezési szokásaira összpontosítsunk.

paleo

Együnk sok sovány húst

Az ősember olyan állatok húsát fogyasztotta, melyek otthonához közel éltek. Ezért tehát nekünk is olyan húsokat érdemes fogyasztani, melyeknek a közeli területek a természetes élőhelyei: fogyaszthatunk marhahúst, vadat és baromfit is, valamint halat. Cordain és Bruce Watkins, a Purdue Egyetem professzorai megállapították, hogy a kőkorszakban a húsok nagy arányban tartalmaztak esszenciális omega-3 zsírsavakat, mivel az állatok fűvel táplálkoztak. Ezért is fontos, hogy megfelelő forrásból szerezzük be húsainkat, mert a hizlalókból kikerült marhák bizony sosem láttak füvet. Az esszenciális zsírsavak azonban létfontosságúak a koleszterinszint csökkentésében. A paleo étrend arra ösztönöz, hogy sok sovány húst fogyasszunk, például szárnyast vagy halakat.

Kerüljük a keményítőt

Sok tekintetben a paleo étrend nem más, mint egy alacsony szénhidráttartalmú étrend, ahol a hangsúly jóval inkább a fehérjén, mint a szénhidráton van. A paleo diéta során bármilyen zöldséget fogyaszthatunk, amíg azokban nincs sok keményítő. A babot, a kukoricát, a burgonyát ezért érdemes elkerülni. Cordain szerint ezeket az élelmiszereket az emberek a mezőgazdaság felfedezése után kezdték el termeszteni, így emésztőrendszerünk még nem tudott alkalmazkodni hozzá. Éppen ezért a paleo életmódban nincsen rizs, búza, árpa, zab és más magvak és gabonafélék sem. A paleo követői éppen ezért nem esznek kenyeret sem. 

A tejtermékekről

A sajtok, a fagylalt, a tej, a vaj és más tejtermékek nem képezik részét a paleolit diétának. Ezek a tételek nem voltak jelen az ember életében, amíg nem kezdte el háziasítani az állatokat. A kalciumot nem a tejből, hanem az állatok puha csontjaiból és a zöldségek leveleiből pótolták.

Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket

A paleo étrendben tiltottak az olyan feldolgozott élelmiszerek, mint a szószok, a szalonna, a kolbász, az üdítők, az édességek és a sütőipari termékek. Az ősember csak minimálisan feldolgozott élelmiszereket fogyasztott, melyeket természetes formában megtalált az élőhelyén. Nem használt tartósítószereket és adalékokat sem.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).